هسته پژوهشی علوم شناختی


انجام فعالیت در حوزه های علمی و پژوهشی نیازمند وجود ساختارهای هدایت کننده و تسهیل گر می باشد. در این بین شاخه های میان رشته ای نیز از این قاعده نه تنها مستثنی نیستند بلکه بعلت نیاز به همکاری میان رشته های مختلف نیاز شدیدتری به وجود نهاد و ساختاری پیوند دهنده و هدایت کننده دارند. علوم شناختی بعنوان علمی میان رشته ای و نوپا در سطح جهان رو به گسترش است و دانشگاه فردوسی مشهد همانند سایر بخش های علمی بخشی از توان خود را بر آموزش در این حوزه قرار داده است. وجود نهادی همگرا برای استفاده از پتانسیل پژوهشی دانشجویان در دانشکده های مختلف برای ارتقاء علمی در حوزه علوم شناختی بسیار کاربردی و مفید خواهد بود. هسته پژوهشی علوم شناختی در جهت تحقق اهداف و نیازهای خود فعالیت خود را آغاز کرده است و در چندین بخش مختلف به دانشجویان و دانش آموختگان این رشته خدماتی ارائه می دهد. از اهم اهداف این هسته کمک به دانشجویان و پژوهشگران برای پیشبرد هرچه بهتر طرح های خود، پیوند آموخته های علم شناخت با نیازهای روز کشور و موسسات و ارگان های مختلف و برگزاری دوره ها، میزگردها و کارگاه های مختلف جهت مهارت افزایی جویندگان این علوم است.

 

 

  1. اخبار
  2. اطلاعیه ها

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک...

31 Jul 2022

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک...

31 Jul 2022

محققان برای اولین بار الگوهای شلیک مغز را در زمانی که فرد احساس درد مزمن می کند، ثبت کرده اند تا راه را برای دستگاه های کاشته شده برای پیش بینی سیگنال های درد آنها هموار کنند. دانشمندان با استفاده از یک دستگاه ضربان ساز مانند که به صورت جراحی در داخل مغز قرار داده شده بود، از چهار بیمار که بیش از یک سال احساس درد عصبی بی وقفه داشتند، ثبت گرفتند. امواج این دستگاه‌ها چندین بار در روز به مدت شش ماه ثبت می‌شدند و سرنخ‌هایی را برای اینکه درد مزمن در کجای مغز قرار دارد ارائه می‌کردند. این مطالعه که در مجله Nature Neuroscience منتشر شد، گزارش داد که این درد با نوسانات الکتریکی در قشر اوربیتوفرونتال، ناحیه ای که در تنظیم احساسات، خود ارزیابی و تصمیم گیری نقش دارد، مرتبط است. این تحقیق نشان می‌دهد که چنین الگوهایی از فعالیت مغز می‌تواند به عنوان نشانگرهای زیستی برای راهنمایی تشخیص و درمان برای میلیون‌ها نفر با درد مزمن عمل کند. دکتر آجی واسان، متخصص طب درد در دانشکده پزشکی دانشگاه پیتسبورگ، گفت: این مطالعه واقعاً یک نسلی از تحقیقات را جلو میبرد که نشان می‌دهد عملکرد مغز برای پردازش و درک درد بسیار مهم است.

پیشینه پژوهش

در مطالعات قبلی معمولاً مغز بیماران مبتلا به درد مزمن را برای مشاهده تغییرات در جریان خون در نواحی مختلف اسکن می‌کردند که معیار غیرمستقیم فعالیت مغز است. با این حال، چنین تحقیقاتی به محیط‌های آزمایشگاهی محدود می‌شود و بیماران را ملزم می‌کند چندین بار به بیمارستان یا آزمایشگاه مراجعه کنند.

 

روش پژوهش

در مطالعه جدید، دکتر پراساد شیروالکار، متخصص مغز و اعصاب در دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو، و همکارانش به جای آن از الکترودها برای اندازه گیری الگوی شلیک جمعی هزاران نورون استفاده کردند. محققان این دستگاه های ثبت را با جراحی در چهار نفر که بیش از یک سال با درد زندگی می کردند و از طریق داروها تسکین پیدا نکرده بودند، کاشتند. برای سه نفر از بیماران، درد پس از سکته مغزی شروع شد. نفر چهارم پس از از دست دادن یک پا دچار درد اندام فانتوم بود. حداقل سه بار در روز، بیماران دردی را که احساس می‌کردند ارزیابی می‌کردند و سپس دکمه‌ای را فشار می‌دادند که ایمپلنت‌هایشان را برای ثبت سیگنال‌های مغز به مدت 30 ثانیه آماده میکرد. دکتر شیروالکار گفت: با پیگیری روزانه بیماران، در خانه و محل کار، "این اولین بار است که درد مزمن در دنیای واقعی اندازه گیری می شود."
محققان الکترودهایی را در دو ناحیه مغز قرار دادند: قشر اوربیتوفرونتال، که در تحقیقات درد چندان مورد مطالعه قرار نگرفته است، و قشر کمربندی قدامی، ناحیه ای که در پردازش نشانه های احساسی نقش دارد. بسیاری از مطالعات نشان داده اند که قشر کمربندی قدامی برای درک درد حاد و مزمن مهم است. دانشمندان داده‌های مربوط به نمرات درد بیماران و سیگنال‌های الکتریکی مربوطه را به مدل‌های یادگیری ماشینی داده‌اند، که می‌توانند وضعیت‌های درد مزمن بالا و پایین را تنها بر اساس سیگنال‌های مغزی پیش‌بینی کنند.

 

نتایج

محققان دریافتند که نوسانات فرکانس خاصی از قشر اوربیتوفرونتال، بهترین پیش بینی کننده درد مزمن است. دکتر شیروالکار گفت اگرچه این محل مغزی در میان بیماران رایج بود، اما هر بیمار نیز فعالیت مغزی منحصر به فردی را نشان داد. او گفت: هر بیمار در واقع اثر انگشت متفاوتی برای درد خود داشت.

 

 

 

NBIC_300.248.png

فناوری‌های همگرا

computational_.300__248_px.png

مدل سازی شناختی

cognitive_science_300_248.png

علوم‌شناختی

philosophy_of_mind_300__248_px.png

فلسفه ذهن

neuro_300__248_px.png

علوم اعصاب شناختی

anthropology_300.248.png

انسان‌شناسی شناختی

linguistics_300__248_px.png

زبان‌شناسی شناختی

cognitive_psy_300__248_px.png

روان‌شناسی شناختی

1 گروه آموزشی
2 مقطع تحصیلی
7 هیات علمی عضو هسته
11 دانشجوی دکتری
43 دانش آموخته
51 دانشجوی ارشد